W minionych dniach, na przystankach komunikacji miejskiej w wielu miastach Polski pojawiły się plakaty nagrodzone w konkursie „Jedz ostrożnie” - w ramach 19. Konkursu Galerii Plakatu AMS. W ocenie Fundacji OD-WAGA część z tych prac umacnia stereotypowy wizerunek choroby otyłości oraz przyczynia się do dyskryminacji i stygmatyzacji osób z tym schorzeniem.

Konkurs, którego celem miało być zapobieganie chorobie otyłości oraz promocja zdrowego odżywiania, nie nosi znamion akcji  edukacyjnej, ale dyskryminacyjnej. Pojawienie się plakatów w przestrzeni publicznej dotknęło środowisko, wywołało wiele kontrowersji i bardzo negatywnych komentarzy. Dlatego też, w imieniu osób chorujących na otyłość, w specjalnym Liście Otwartym zwróciliśmy się do organizatora (firmy AMS) i partnerów konkursu o wyjaśnienia i komentarz do tej akcji.

List Otwarty przesłaliśmy także do wiadomości ekspertów Fundacji OD-WAGA oraz instytucji publicznych i organizacji pacjenckich współpracujących z Fundacją z prośbą o wsparcie naszych działań w tej sprawie.

Magdalena Gajda
Społeczny Rzecznik Praw Osób Chorych na Otyłość